Het bleek een goede keuze om het woord "oedipuscomplex" met een kleine letter te schrijven en ik had helemaal gegokt bij " jip-en-janneketaal"; maar dat wordt dus ook zonder hoofdletter geschreven. Goéd dus. Héhé!
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, ging voor de 22ste keer door en ik schreef zoals de gewoonte dat wil, mee; Arnon Grunberg verzon de tekst voor dit jaar. Ik vond hem een pak makkelijker dan de vorige jaargangen en dat bléék ook; behaalde de gemiddelde speller vorig jaar 32 fouten, dan waren er dat dit jaar 13. Geeft wel een aardig idee over de moeilijkheidsgraad, zou ik zo denken...
Freud dook centraal op in het dictee en bracht "moeilijkheden" met zich mee; we moesten met z'n allen laten zien dat we "psychoanalyticus" correct konden spellen, en "accuraat" en zélfs "seks". Dat wordt nog door heel wat mensen, waaronder een hoop van mijn leerlingen, met een "x" gespeld. "Als je het niet kan spellen, moet je er ook maar niet te snel mee beginnen," zeg ik dan langs mijn neus weg in de klas wel eens. Dat is een opmerking die je maar één keer moet maken,... toch opmerkelijk... daarna zie ik steevast héél correct "seks" met "ks"... :-)
"Incest" en "natiestaat" moesten verder gespeld worden en gingen goed , maar ik maakte een uitschuiver bij vier woorden: " daarmee" " diep gegronde" "geprivilegieerde" en "ten huidigen dage"...
Ik was nog klaar voor "hysterica", "projectie" en "chagrijnig - in deze context misschien toch mooi op zijn plaats- maar die woorden kwamen niet. Het moet "freudiaans" zijn dat ik "daaraan"/ "daar aan"? dacht. (dat moet ik eens dringend opfrissen! )
Met vier fouten, doe ik het even goed als de winnaars van het dictee. Hoera :-) Terwijl ik mezelf helemaal niet zo'n superspeller vind: schrijf weinig fouten tegen werkwoorden, maar kan eindeloos twijfelen of je woorden aaneen schrijft of net niét... en over hoofdletters ben ik ook vaak niet heel zeker.
De voorlezer van het dictee, journalist Philip Freriks, schaamde zich op het einde rot dat hij aan de winnaar, voor het éérst in de geschiedenis van het dictee, een BV, moest vragen wat die eigenlijk voor de kost deed. Met enige verbazing antwoordde Freek Braeckman: "Ik ben journalist en lees elke dag het nieuws voor..." "God, dàt had ik toch moeten wéten..." zuchtte Freriks, zijn evenknie op de Nederlandse tv. Freek lachte.
"De eerste prijs moet gedeeld worden vandaag, maar zullen we afspreken dat mevrouw de pennenset meekrijgt en we jou, Freek, de pen naar je thuis nasturen? "
"Prima, " antwoordde Freek " het mag ook naar de VRT-nieuwsredactie hoor, daar wérk ik namelijk...."
Kijk, dat vond ik gevat van Freek!
En met eveneens vier fouten wil ik nu graag ook zo'n pen...:-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten